Városi séta

Kedves Vendégünk!


Örömmel üdvözöljük Kiskunfélegyházán, ahol egész évben gazdag programkínálattal, művészeti és kulturális eseményekkel, hagyományőrző rendezvényekkel találkozhat. Ismerje meg városunk színeit, ízeit, hangulatát. Tartson velünk városnéző sétánkon!


Induljunk a város jelképeként emlegetett Városházától, mely szecessziós stílusban épült 1911-ben. A különös színvilág és a stilizált növényi formakincs leginkább a díszterembe lépőket lepi meg. A külső falakon levő magyaros tulipános motívumok, majolikadíszítés a Zsolnay gyár termékei. A városháza a 45 méter magas tornyával a városközpont legszebb épülete.


Első megállónk közvetlen a városháza mellett található a Művelődési Központ műemlék épülete, mely egész évben változatos programokkal várja az érdeklődőket.


Egy rövid séta után eljutunk a Kiskun Múzeumba, ahol különböző kiállításokat és Magyarország egyetlen börtönmúzeumát tekinthetik meg. Itt raboskodott a hajdani betyárvilág rettegett alakjainak egész sora. A múzeum udvarán, azaz az egykori Kiskun Kapitányság udvarán állították fel az eredetileg 1860-ban épült, Pajkos Szabó-féle tornyos szélmalmot, melynek különösen szép faragott kőpadja van.


Következő állomásunk a Móra Ferenc Emlékház. A XX. századi magyar próza klasszikusának szülőházában 1972-ben nyílt a Móra Ferenc életét és munkásságát bemutató múzeum. A XIX. század közepén készült nádtetős épületet 1979-ben felújították és újrarendezték. Első szobájának tablói és személyes tárgyai Móra Ferenc életútját mutatják be. A gyűjtemény anyaga a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdona.


Következő látnivaló a barokk stílusú Ótemplom, melyet 1749-ben kezdtek építeni. Köveit a közeli Kővágó-érből hozták. Bár 1753-ban már állt, tornya az építők ügyetlensége folytán 1754-ben ledőlt, s így újjá kellett építeni. Felszentelését 1761-ben végezte el a váci püspök. 1770-től új tornyot építettek, melynek fazsindelyes teteje 1803-ban rézborítást kapott. A templom oltárképe Mária és Erzsébet találkozását örökíti meg, melyet Fazekas Antal festett 1816-ban. A copfstílusú keresztelőkút 1780-ból, a rokokó szószék és mellékoltárok 1763-ból valók. A templom előtti két szobor is figyelemre méltó.


A piactéren tovább sétálva a Hattyúház gyönyörű épületéhez jutunk. Az épület klasszicista kivitelezésére 1819 tavaszán Mayerhoffer János kapott megbízást. Az épületet 1819-20 között építették fel. Petőfi Sándor édesapjának mészárszéke 1824-30-ig működött az épületben. Jelenleg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárnak ad helyet.


A Hattyúház az oromzaton lévő hattyút ábrázoló kocsmacégérről kapta a nevét.


A Hattyúházzal szemben található egyik legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor szobra. A Köllő Miklós által készített szobor eredetileg Kiskunfélegyháza testvérvárosa, Segesvár főterét díszítette. Az első világháború idején szállították Magyarországra, 1922-ben állították fel Félegyházán. 2013-ban teljesen megújult: új talapzat készült és a szobor is megszépült.


Célállomásunkhoz a Szent János téren keresztül vezet utunk, ahol Nepumuki Szent János Városházára néző szobrával találkozhatunk.


Reméljük városi sétánk felkeltette érdeklődését, és programjaink közt válogatva kellemesen tölti el szabadidejét Kiskunfélegyházán.

10 ok, amiért érdemes Kiskunfélegyházára látogatni
1. megismerheti Kiskunfélegyháza különleges szecessziós építészetét

2. egyedülálló börtönmúzeumban kutathatja a betyárok és pandúrok legendáját

3. ízletes alföldi ételeket kóstolhat a város éttermeiben

4. igénybe veheti a fürdő gyógyvizes szolgáltatásait, relaxálhat, gyógyulhat

5. kellemesen töltheti idejét a város cukrászdáiban, kávézóiban

6. a különös hangulatú színpompás piacon vásárolhat mely oly nagy hatást tett művészeinkre

7. kellemes sétát tehet a ligetes főutcán az árnyas platánsor alatt

8. hagyományőrző, kulturális fesztiválokon szórakozhat családjával, barátaival

9. megismerkedhet Petőfi és Móra emlékeivel

10. megtapasztalhatja a félegyháziak vendégszeretetét
Elérhetőség
TOURINFORM IRODA

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. (Városháza bejárata mellett)
Telefon: (+36-76) 562-039
E-mail: kiskunfelegyhaza@tourinform.hu
Facebook: Tourinform Kiskunfélegyháza
NYITVA TARTÁS:
hétfőtől-péntekig 8:00-16:00
View My Stats