Csongrád Kőrös-torok

A város környékén a síkvidéki fekvése ellenére számos természeti érték vonzza a kirándulókat. A Csongrádi Gyógyfürdő és Strand hét medencével rendelkezik, melyek közül három nyitott, négy fedett. Vize mozgásszervi és idegrendszeri betegeknek is ajánlott.
A Tisza „tengerpartja” – a mediterrán hangulatú Körös-toroki Partfürdő: A Körös folyó torkolatával átellenben fekvő homokpad, a Körös-torok. A Tisza nyár közepi alacsony vízállása idején a homokpad szárazra kerül, a finom szemű folyami homokon évtizedek alatt a környék legnagyobb szabad strandja alakult ki. A Körös-toroki Partfürdő tengerpartra emlékeztető homokpadja sokak szerint az egyik legszebb folyó menti strand az egész országban. A homokos partszakasz a szalma napernyőkkel a tengerpartok mediterrán hangulatát idézi.
A szabad strand vízminősége kiváló, vízállása alacsony, ezért a strand kisgyermekes családok számára is kellemes kikapcsolódást nyújthat. A háttérben vadregényes ártéri erdők húzódnak.

A Körös-torokban évek óta nagy sikerrel rendezik meg a KTN Feszt Körös-toroki Napok nevű fesztivált, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a Dél-Alföldön. A strand környezetében összefüggő nyaraló- és szórakozónegyed jött létre.
Csongrád városa körül számos természeti látnivaló vonzza a természetjárást kedvelő turistákat. Csongrádot a Körös-torok mentén és a Tisza-hídon átvezető kerékpárút köti össze a szomszédos Szentessel, amely 2006-os megnyitása óta komoly idegenforgalmi attrakcióvá vált. A Tisza várossal átellenes partján lévő nagyréten tanösvények hálózatát alakították ki.

2015-ben adták át a Körös-toroki Rév-kilátót, amelyet az Összefogás Csongrádért Egyesület készíttetett közel 30 millió forint pályázati forrásból. A nem mindennapi projekt a Happy Day Hotel területén kapott helyet. A tizenkilenc tonnás acélszerkezet tizenöt egységből áll, a tizenhatodik a legfelső pódium, ahonnan szétnézhetnek a látogatók. A kilátásért meg kell küzdeni, 187 lépcsőfokon juthatnak fel a legfelső szintre. A torony járófelületének magassága 28 méter, a legmagasabb pontja pedig 31,2 méter.

Csongrád másik látványos eleme, a nagyréti tanyai emberek által épített híd, amit 1896-ban az esztergomi lebontott fahídból építettek. A hídnak jelentős része fából készült, ezért a köznyelvtől hamarosan megkapta a fahíd elnevezést. Többszöri átalakítás után a mai napig is a vízállás függvényében a pontonokból összeállított ideiglenes híd átjárást biztosít a Tisza partjai között.
A téli időszakban a hidat szétszedik és a part közelébe vontatják, ekkor komp vagy dereglye biztosítja a két part között a kapcsolatot. 1956-ban a faszerkezetet vasra cserélték, de a neve fahíd maradt. A híd műemléki védelem alatt áll.

Galéria:
10 ok, amiért érdemes Kiskunfélegyházára látogatni
1. megismerheti Kiskunfélegyháza különleges szecessziós építészetét

2. egyedülálló börtönmúzeumban kutathatja a betyárok és pandúrok legendáját

3. ízletes alföldi ételeket kóstolhat a város éttermeiben

4. igénybe veheti a fürdő gyógyvizes szolgáltatásait, relaxálhat, gyógyulhat

5. kellemesen töltheti idejét a város cukrászdáiban, kávézóiban

6. a különös hangulatú színpompás piacon vásárolhat mely oly nagy hatást tett művészeinkre

7. kellemes sétát tehet a ligetes főutcán az árnyas platánsor alatt

8. hagyományőrző, kulturális fesztiválokon szórakozhat családjával, barátaival

9. megismerkedhet Petőfi és Móra emlékeivel

10. megtapasztalhatja a félegyháziak vendégszeretetét
Elérhetőség
TOURINFORM IRODA

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. (Városháza bejárata mellett)
Telefon: (+36-76) 562-039
E-mail: kiskunfelegyhaza@tourinform.hu
Facebook: Tourinform Kiskunfélegyháza
NYITVA TARTÁS:
hétfőtől-péntekig 8:00-16:00
View My Stats