A tarhonya házi készítésének félegyházi hagyománya

A tarhonya a Hungarikumok gyűjteményébe felvett száraztészta. Egy 18. századi szakácskönyvben említették először és folyamatosan készítették és fogyasztották, elsősorban az alföldi településeken.

A tarhonya az a házi száraztészta féleség, amelyet a félegyházi családok a hétköznapi és az ünnepi étkezésben a legsokoldalúbban készítettek el.

A nyár beköszöntével, amikor bőségesen állt rendelkezésre tojás, a félegyházi tanyavilágban és a városi házaknál megkezdődött a tarhonya készítése és napon történő szárítása. A család egész éves ellátására való előkészület része volt a tarhonya készítés, melyben a család minden női tagja részt vett. A gyerekek és öregek feladata volt a legyek távoltartása a száradó tarhonyától. A forró nyári napokon az egész évre szükséges mennyiséget készítették el, melyet felhasználtak levesbe, egytálételhez, ünnepi ételek köreteként; édesen és sósan is fogyasztották.

Galéria:
10 ok, amiért érdemes Kiskunfélegyházára látogatni
1. megismerheti Kiskunfélegyháza különleges szecessziós építészetét

2. egyedülálló börtönmúzeumban kutathatja a betyárok és pandúrok legendáját

3. ízletes alföldi ételeket kóstolhat a város éttermeiben

4. igénybe veheti a fürdő gyógyvizes szolgáltatásait, relaxálhat, gyógyulhat

5. kellemesen töltheti idejét a város cukrászdáiban, kávézóiban

6. a különös hangulatú színpompás piacon vásárolhat mely oly nagy hatást tett művészeinkre

7. kellemes sétát tehet a ligetes főutcán az árnyas platánsor alatt

8. hagyományőrző, kulturális fesztiválokon szórakozhat családjával, barátaival

9. megismerkedhet Petőfi és Móra emlékeivel

10. megtapasztalhatja a félegyháziak vendégszeretetét
Elérhetőség
TOURINFORM IRODA

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. (Városháza bejárata mellett)
Telefon: (+36 76) 562-039
E-mail: kiskunfelegyhaza@tourinform.hu
Facebook: Tourinform Kiskunfélegyháza
NYITVA TARTÁS:
hétfőtől-péntekig 8:00-16:00
View My Stats